Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmer of koeler huis, en een lagere energierekening: met een warmtepomp kan het. Warmtepompen zijn een beproefde en betrouwbare technologie waarmee je het hele jaar door je huis op een aangename temperatuur houdt. Maar hoe werkt dat eigenlijk?

Wat doet een warmtepomp allemaal?

De naam zegt dan wel warmte, maar een warmtepomp kan ook voor verkoeling zorgen.

Warmtepompen kunnen een uitstekende keuze zijn in een verscheidenheid aan toepassingen, en voor zowel nieuwe woningen als renovaties van bestaande verwarmings- en koelsystemen. Ze zijn ook een goede optie bij het vervangen van bestaande airconditioningsystemen,

Waaruit bestaat een warmtepomp?

Een warmtepomp heeft twee componenten: een condensor-unit die meestal buiten een huis wordt geplaatst en die de verwarming of koeling produceert, en een binnenunit die meestal op een muur wordt geplaatst en warme of koele lucht in het huis laat.

Omdat de condensor en de luchtbehandelingskast zijn gescheiden of “gesplitst” door de koelmiddelleiding, worden warmtepompen soms “mini-splits” genoemd.

Warmtepompen bieden buitengewoon hoge efficiëntiepercentages, evenals de mogelijkheid om te zorgen voor verwarming en koeling zonder dat er leidingwerk in huis nodig is.

Hoe werkt een warmtepomp?

Een heel belangrijk punt om te begrijpen bij het beantwoorden van de vraag “hoe werken warmtepompen?” is dat warmtepompen geen warmte genereren – ze verplaatsen warmte van de ene plaats naar de andere.

Een warmtepomp neemt warmte-energie op uit de buitenlucht, zelfs bij lage temperaturen, en geeft deze af aan de binnenlucht. In de koelmodus zijn een warmtepomp en een airconditioner functioneel identiek, ze absorberen warmte uit de binnenlucht en geven deze af via de buitenunit.

Ook thuis een warmtepomp?

Bekijk ons assortiment of neem contact op met onze experts voor persoonlijk advies.